dimecres, 3 de novembre del 2010

Dibuix/pintura: flip book

Dibuix/pintura: flip book
Un “flip book” és un mètode per crear dibuixos animats senzill, barat, i manual. Bàsicament consisteix en realitzar dibuixos que presenten canvis consecutius, amb lleugeres variacions que vistes una rera l'altra creïn l'efecte de transició fluïda entre una imatge i l'altra, donant així la il.lusió que tota l'estona es tracta d'una sola imatge animada, és a dir, que es mou. Podem assajar, fer provatures amb llibretetes barates, o fins i tot en els marges de llibres vells o que trobem pel carrer.
Podem començar intentant crear l'efecte d'animació més bàsic dibuixant una línia que es desplaça pel lateral del full, la podem fer créixer, donar-li formes, dibuixant en cada pàgina una línia lleugerament diferent a l'anterior. També podem començar amb algun dibuix més consistent, provant de fer girar alguna forma com un quadrat, o fent rebotar diversos cercles.

És molt recomanable de començar a dibuixar des del darrere de tot, de manera que poguem calcar tot el que ens interessi de la pàgina posterior. Si ho fem així, hem de tenir present que per visualitzar l'animacció, haurem de fer passar els fulls, deixant-los caure de darrere a davant.








Les primeres, animacions, abans de l'aparició de la informàtica, es feien per aquest procediment, i despres es fotografiaven cada un dels dibuixos per a convertir-ho en una pel-lícula.





Com totes les propostes gràfiques i d'animació, ens poden servir per a treballar també amb l'aspecte de la narrativitat, buscant la forma de presentar els arguments que ens interessin.

Podem sofisticar-nos tant com vulguem, amb figuració o al nivell més abstracte que vulguem.
Cal dir, que malgrat que fa falta un cert temps per a dibuixar 50 o 100 dibuixos, la obtrenció de bons resultats és immediata.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

indiqueu el vostre nom i deixeu el comentari, gràcies